Verpleging en Verzorging

Als u niet meer zelfstandig kunt wonen, ook niet met hulp van thuiszorg en familie, dan bent u aangewezen op een aangepaste woonvorm. Afhankelijk van uw zorgbehoefte kan dat een verpleeghuis, een verzorgingshuis of een woonzorgcomplex zijn.

Indicatie

Het CIZ omschrijft in uw indicatie precies welke soort zorg u nodig heeft. Het CIZ werkt bij de vaststelling van uw zorgbehoefte met verschillende zogenaamde ZorgZwaartePakketten. Het ZorgZwaartePakket bepaalt waar u precies hulp bij krijgt en hoeveel uren per week u die hulp geboden wordt. Als de zorg is vastgesteld kunt u zelf kiezen waar u wilt gaan wonen.

Meer informatie over Zorgzwaartepakketten in de Verpleging en Verzorging vindt u op de pagina ZorgZwaartePakket Verpleging en verzorging.

Op onze zorgvergelijker vindt u een overzicht van de zorginstellingen die de zorg kunnen bieden die bij u past.

5 stappen naar uw toegang tot de zorg

Relevante vragen

 • Hoe kom ik in aanmerking voor opname in een verzorgings- of verpleeghuis?
  Daarvoor moet u een geldige indicatie hebben; zeg maar uw toegangsbewijs tot de zorg. U vraagt een indicatie aan bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).

 • Ik heb een indicatie voor verblijf gekregen. Hoe nu verder?
  Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) vraagt u of u een voorkeur heeft voor een bepaald verzorgings- of verpleeghuis. Als u bij de aanvraag de zorginstelling van voorkeur heeft doorgegeven, wijst het zorgkantoor bij ontvangst van uw indicatie, deze direct toe aan het huis van uw voorkeur. Het huis van voorkeur neemt zodra zij uw gegevens hebben ontvangen, contact met u op. Heeft u geen huis van voorkeur doorgegeven bij het CIZ, wij van uw Zorgkantoor u bellen, om samen met u, een thuiszorgorganisatie uit te kiezen. Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, sturen wij u een brief.

 • Moet ik een eigen bijdrage betalen? Zo ja, hoe hoog is die dan?

  Dat hangt af van uw inkomen, uw leeftijd, uw burgerlijke staat en uw woonsituatie. De hoogte van uw eigen bijdrage wordt berekend door het CAK (Centraal Administratiekantoor). Voor meer informatie over uw eigen bijdrage neemt u het beste direct contact op met het CAK, telefoonnummer 0800-4600. U kunt ook terecht op hun website: www.cak-bz.nl

 • Wat is het verschil tussen en verzorgings- en een verpleeghuis?
  Het verschil zit in het aantal uren zorg dat u zorg nodig heeft. Als u zich zelf goed kunt redden met de algemene dagelijks dingen zoals wassen en aankleden, dan gaat u wonen in een verzorgingshuis . Kunt u deze dingen niet meer zelf en heeft u intensievere zorg nodig, zoals bijvoorbeeld revalidatie na een CVA (ook wel beroerte genoemd), dan komt u in een verpleeghuis.