Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Afdeling pgb is tijdelijk van 08:30 tot 16:00 uur bereikbaar.

Adres

Zorgkantoor Zorg en Zekerheid
Haagse Schouwweg 12
2332 KG Leiden

Route via Google Maps

Wij staan voor u klaar

Thumbnail Safoera

Safoera

Klantadviseur

Thumbnail Karin

Karin

Klantadviseur

Thumbnail Lieneke

Lieneke

Klantadviseur

Thumbnail Rina

Rina

Klantadviseur

Thumbnail Wout

Wout

Klantadviseur

Thumbnail Fenna

Fenna

Klantadviseur

Nieuw PGB2.0-systeem

Nieuw PGB2.0 systeem – Laatste ontwikkelingen

Het nieuwe systeem voor de verwerking van zorgovereenkomsten declaraties en uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) begint concreet vorm te krijgen.

Het plan om tot een nieuw systeem voor het pgb te komen ontstond nadat er in 2015 grote gebreken waren met het bestaande systeem.  Hierdoor kregen veel zorgverleners te laat uitbetaald en van veel pgb-gelden die waren uitgekeerd kon de rechtmatigheid niet met zekerheid worden vastgesteld. Hoewel de situatie in de loop van 2016 stabiel was werd er op initiatief van het ministerie aan een nieuw systeem gewerkt.

DSW kreeg de opdracht om het te bouwen en sinds juni 2018 wordt het getest. Bij een evaluatie in november 2018 bleek dat het PGB 2.0 systeem nog een aantal verbeteringen nodig en verder ontwikkeld moest worden. Op dit moment is het systeem overgedragen aan het ministerie en vanaf half juni landelijk in fases ingevoerd.

Wat is het PGB2.0 systeem?

Het nieuwe PGB2.0 portaal maakt het regelen van pgb-zaken eenvoudiger en overzichtelijker. Zowel voor budgethouders als voor pgb-zorgverleners. Dit portaal vervangt ‘MijnPGB’ van de SVB.

In het portaal kunnen zorgovereenkomsten digitaal worden opgesteld waarbij veel gegevens alvast zijn ingevuld. Bij het digitaal opstellen van een zorgovereenkomst worden daarnaast al automatische controles gedaan waardoor fouten worden voorkomen. Met één druk op de knop kan een zorgovereenkomst naar de zorgverlener worden verstuurd. De zorgverlener kan in het portaal de zorgovereenkomst bekijken en met digid ondertekenen. Ook declaraties worden in het portaal digitaal verwerkt en automatisch gecontroleerd en uitbetaald aan zorgverleners. Verder biedt het portaal real-time inzicht over het nog te besteden budget.

Gefaseerde invoering

Om een herhaling van 2015-2016 te voorkomen wordt de invoering gefaseerd. Er wordt gekozen voor een gefaseerde invoering van het PGB 2.0. omdat het systeem nog niet helemaal afgebouwd is. Bij de invoering van het PGB2.0-systeem wordt gekozen voor zorgvuldigheid boven snelheid. Het PGB2.0-systeem is in ontwikkeling en de komende periode worden functionaliteiten toegevoegd die noodzakelijk zijn voor grootschalige aansluiting van gemeenten en zorgkantoren.

In juni zullen ongeveer 500 budgethouders aansluiten. In de fases die volgen zullen steeds grotere groepen budgethouders het zogenoemde PGB 2.0 in gebruik gaan nemen, totdat eind 2020 alle pgb-houders en –verstrekkers over zijn.

De planning is dat in november de eerste grote tranche wordt aangesloten van zo’n tienduizend budgethouders. Doordat er ook 355 gemeenten moeten worden aangesloten op het systeem kan dit nog een behoorlijke uitdaging worden. Op dit moment wordt er onderzocht wanneer het voor Zorg en Zekerheid een goed en haalbaar moment is om aan te sluiten.

Als Zorg en Zekerheid overgaat worden de budgethouders en zorgverleners zes weken voor aansluiting geïnformeerd over de overgang naar PGB2.0.