Hoe vind ik een zorgverlener?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u ook zorgaanbieders kiezen die geen contract hebben met het zorgkantoor. Het is dan aan u om de kwaliteit van de zorgverlener in te schatten. Hoe komt u erachter welke zorgverlener kwalitatief goede zorg levert? En waar moet u op letten om een zorgverlener te vinden die bij uw wensen aansluit?

Is de zorg kwalitatief hoogwaardig?

Op ZorgkaartNederland vindt u alle zorgverleners in uw regio. Om de kwaliteit van een zorgverlener te beoordelen, kunt u bijvoorbeeld navraag doen bij uw huisarts of zorgverzekeraar. U kunt ook bij bestaande klanten- of patiëntenverenigingen vragen naar hun tevredenheid over een bepaalde zorgverlener.

Let ook op de aanwezigheid van:

  • diploma’s;

  • registratie in het  BIG-register;

  • aansluiting bij een beroepsvereniging.

Aanwezigheid van een van deze drie criteria geeft al een indicatie voor kwalitatief goede zorg. Zijn ze alle drie aanwezig? Dan kunt u ervan uitgaan dat de zorg van redelijke kwaliteit is.

Past de zorgverlener bij mij?

Zorg kiest u niet alleen op basis van kwalificaties, maar ook op basis van gevoel. Ga hiervoor in gesprek met de zorgverlener. Praat bijvoorbeeld over de voorgestelde behandeling, de kosten of de werktijden. Wordt er genoeg rekening gehouden met uw wensen? Voelt u zich op uw gemak? Dan heeft u waarschijnlijk een goede zorgverlener gevonden die bij u past.