Verstandelijk gehandicaptenzorg (VGZ)

Zorgkantoor Zorg en Zekerheid is er voor iedereen met een verstandelijke beperking, of het nu gaat om kinderen, jongeren of volwassenen. Wij koppelen u graag aan een passende zorgaanbieder voor de allerbeste gehandicaptenzorg. Deze zorg kunt u zowel in een instelling als thuis ontvangen. Ga naar onze zorgzoeker en vind eenvoudig een passende aanbieder van gehandicaptenzorg in de regio Zuid-Holland Noord of Amstelland & de Meerlanden.

Wat houdt verstandelijk gehandicaptenzorg in?

Mensen die verstandelijk gehandicaptenzorg nodig hebben, kunnen wonen in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Daar krijgen zij de (verpleegkundige) zorg en begeleiding die ze nodig hebben. Hoe deze gehandicaptenzorg er precies uitziet, verschilt uiteraard per cliënt. Op basis van de mate van de verstandelijke (en lichamelijke) beperking wordt er een behandelplan opgesteld door de persoonlijk begeleider. Ook wordt er gezorgd voor onder andere dagbesteding en begeleiding bij financiën.

Waaruit bestaat zorg voor verstandelijk gehandicapten?

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen op maat gemaakte zorg die afgestemd is op de mate van de beperking. Zo kunnen ze lichte, matige of intensieve zorg ontvangen, voor een kort- of langdurende periode. Als we spreken over verstandelijk gehandicaptenzorg, hebben we het vaak over verstandelijk gehandicaptenzorg met verblijf (intramurale zorg). In dat geval wonen de cliënten samen met anderen en krijgen ze 24 uur per dag zorg en toezicht. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om thuiszorg te ontvangen. Daarover leest u meer in het volgende blokje.

Thuiszorg voor verstandelijk gehandicapten

Cliënten die ervoor kiezen om thuis te blijven wonen, kunnen ambulante zorg of zorg vanuit een persoonsgebonden budget aanvragen. In het eerste geval wordt de verstandelijk beperkte thuis verzorgd door een zorgaanbieder naar keuze. Samen met uw zorgaanbieder(s) stelt u een zorgplan op over waar en wanneer u welke zorg wilt ontvangen en welke doelen u wilt behalen. Als u kiest voor zorg met een persoonsgebonden budget, kunt u uw zorgpakket zelf samenstellen. Dat houdt in dat u zelf kiest welke zorgverlener(s) u inhuurt en op welke manier zij u verzorgen. Daar komen echter wel administratieve verantwoordelijkheden bij kijken.

Verstandelijk gehandicaptenzorg aanvragen

U komt in aanmerking voor verstandelijk gehandicaptenzorg indien u beschikt over een indicatie voor Wlz-zorg. Deze indicatie kunt u volgens dit stappenplan aanvragen bij het CIZ. Daarna kunt u uw aanvraag voor verstandelijk gehandicaptenzorg vervolgen. Via onze zorgzoeker gaat u op zoek naar een geschikte zorgaanbieder. Heeft u hulp of advies nodig? Neem gerust contact op! 

Vragen over verstandelijk gehandicaptenzorg?

Onze specialisten zitten klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Neem contact op