Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur. Afdeling Klantondersteuning is bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur.

Adres

Zorgkantoor Zorg en Zekerheid
Haagse Schouwweg 12
2332 KG Leiden

Route via Google Maps

Wij staan voor u klaar

Thumbnail Safoera

Safoera

Klantadviseur

Thumbnail Karin

Karin

Klantadviseur

Thumbnail Lieneke

Lieneke

Klantadviseur

Thumbnail Rina

Rina

Klantadviseur

Woont u in één van deze onderstaande gemeenten, dan kunt u terecht bij Zorgkantoor Zorg en Zekerheid. Kaart van werkgebied Zorgkantoor zorg en zekerheid

Wat is een Wlz-instelling?

De afkorting Wlz staat voor ‘Wet langdurige zorg’. Deze wet regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Beschikt u over een Wlz-indicatie én heeft u dag en nacht zorg nodig? Dan kunt u ervoor kiezen om te verhuizen naar een Wlz-instelling. Voorbeelden van Wlz-instellingen zijn verpleeghuizen, verzorgingshuizen, instellingen voor gehandicapten en ggz-instellingen.

Wlz-instelling zoeken in uw regio

Langdurige zorg moet beschikbaar zijn voor iedereen. Daarom heeft iedere regio in Nederland haar eigen zorgkantoor. Wij van zorgkantoor Zorg en Zekerheid bedienen de regio’s Zuid-Holland Noord en Amstelland & de Meerlanden. Woont u in één van deze regio’s? Dan kunt u via onze website een geschikte Wlz-instelling in de buurt zoeken. Aan de hand van de zorgzoeker vindt u de Wlz-instelling die bij u past. Vindt u het lastig om zelf een keuze te maken? Wij helpen u graag bij het vergelijken van Wlz-instellingen.

Waar heeft u recht op in een Wlz-instelling?

Indien u beschikt over een Wlz-indicatie krijgt u alle begeleiding en zorg die u nodig heeft. Meestal ontvangt u deze begeleiding en zorg in een Wlz-instelling, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om deze zorg thuis te ontvangen. Maar, waar heeft u recht op in een Wlz-instelling? Volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) heeft u recht op de volgende zaken: 

  • Verblijf in een Wlz-instelling: hier krijgt u de benodigde zorg, inclusief maaltijden, huishoudelijke hulp en uitstapjes. 

  • Persoonlijke verzorging en verpleging: bijvoorbeeld hulp bij het aankleden en douchen.

  • Medische zorg: denk aan de behandeling van een eventuele aandoening of beperking of een bezoek aan de huisarts, tandarts, fysiotherapeut of psycholoog. 

  • Dagbesteding: bijvoorbeeld zinvolle dagbesteding in een activiteitencentrum, begeleid vrijwilligerswerk of lichamelijke beweging. 

  • Vervoer naar de plek van behandeling: zoals bijvoorbeeld de rit naar de dagbesteding.

  • Hulpmiddelen: denk aan een rolstoel of medicijnen. 

Kom ik in aanmerking voor zorg in een Wlz-instelling?

Om in aanmerking te komen voor langdurige zorg vanuit de Wlz, dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden zijn vastgesteld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en zijn gebaseerd op de mate waarin iemand intensieve zorg of toezicht nodig heeft. Beschikt u nog niet over een Wlz-indicatie? Dan kunt u deze aanvragen bij het CIZ. Zij beslissen of u een indicatie krijgt en of u in een Wlz-instelling mag wonen. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een Wlz-indicatie? Of heeft u andere vragen omtrent Wlz-instellingen? Wij helpen u graag verder.

Meer weten over Wlz-instellingen?

Onze collega’s zitten klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Neem contact op