
Zorg thuis
Heeft u langdurige zorg nodig en kunt en wilt u zelfstandig thuis blijven wonen? Bekijk dan of u in aanmerking komt voor zorg thuis.
Hier vindt u informatie over hoe crisiszorg is geregeld in de Wlz.
Onder crisiszorg verstaan we een acute hulpvraag om zorg of ondersteuning. Het gaat om situaties waarin de cliënt niet meer verantwoord thuis kan blijven wonen en het noodzakelijk is dat de zorg direct verleend wordt.
Er is sprake van een crisissituatie wanneer:
Voor crisiszorg in de Verpleging en Verzorging gelden de volgende criteria:
Wanneer de cliënt aan deze criteria voldoet kan de cliënt bij een zorgaanbieder worden opgenomen die gecontracteerd is voor crisiszorg en die vanuit de Wlz wordt betaald.
Regio Zuid-Holland Noord
In de regio Zuid-Holland Noord is de crisiszorg geregeld binnen het regionaal aanmeldpunt (RAP-ZHN). Hierin werken alle zorgaanbieders die gecontracteerd zijn voor crisiszorg en eerstelijnsverblijf met elkaar samen voor een actueel overzicht van alle beschikbare bedden voor acute zorg.
Als verwijzer belt u naar het regionale telefoonnummer van het RAP-ZHN: (088) 33 99 999. Het aanmeldpunt is 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar. De triagist stelt met u vast of uw cliënt in aanmerking komt voor crisisopname. Als dat het geval is, regelt de crisiszorgaanbieder de opname binnen of buiten de zorgkantoorregio.
Regio Amstelland en de Meerlanden
Het gezamenlijk aanmeldportaal Tijdelijke Zorg voor Amstelland en Haarlemmermeer is voor huisartsen beschikbaar voor het aanmelden van cliënten voor eerstelijnsverblijf en crisiszorg.
Voor plaatsing en aanmelding belt u als huisarts naar (023) 555 60 04. Het aanmeldpunt is 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar. Tijdens het telefoongesprek vult de medewerker het zorgtransferdossier in. Als er geen plek vrij is in de regio Amstelland en Haarlemmermeer zoekt de medewerker intensief met u naar een oplossing. Ondertussen blijft u als huisarts verantwoordelijk voor uw patiënt.
Voor mensen met een verstandelijke beperking is er voor beide regio’s een gezamenlijke crisisregeling getroffen. Bel voor aanmelding en plaatsing naar MEE Zuid-Holland: (088) 7752000. De crisisregisseur stelt dan vast of uw cliënt in aanmerking komt voor crisisopname. Als dat het geval is, regelt de coördinator samen met u dat uw cliënt wordt opgenomen.
Crisisopname is altijd tijdelijk. In de sector Verpleging en Verzorging duurt crisisopname maximaal 14 dagen, in de sector Gehandicaptenzorg maximaal 6 weken. In uitzonderlijke gevallen is deze periode maximaal één keer te verlengen. Na de periode van crisisopname moet de cliënt de crisisplek verlaten. Hij keert dan bijvoorbeeld terug naar huis of stroomt door naar reguliere opname bij dezelfde of een andere zorgaanbieder.
U zorgt ervoor dat alle noodzakelijke gegevens van de cliënt beschikbaar zijn bij opname. U dient telefonisch bereikbaar te blijven voor aanvullende vragen. Als u afwezig bent, dient u een vervanger aan te wijzen die voldoende op de hoogte is. Het niet beschikbaar zijn van informatie kan de crisisopname namelijk vertragen.
Als uw cliënt niet tot de doelgroep van de Wlz-crisiszorg behoort, is hij aangewezen op zorg uit een voorliggend domein. Dat kan zijn:
Voor een cliënt met psychogeriatrie die verzet vertoont en waarvoor geen Bopz-beschikking artikel 60 is afgegeven, moet 6 weken vóór opname een Bopz-toetsing plaatsvinden. Als alternatief kunt u een gedwongen opname in gang zetten door een rechterlijke machtiging (RM) of inbewaringstelling (IBS) aan te vragen.
Meer informatie over de regeling crisisopname vindt u in het Voorschrift Zorgtoewijzing.