Herschikking 2023
Graag informeren wij u hieronder over de gang van zaken rondom de Herschikking 2023. De deadline van het indienen van de herschikking 2023 is 31 oktober 2023. Wij hanteren hiervoor de volgende tijdsplanning:
- 14 augustus 2023: Alle declaraties t/m juni 2023 ingediend bij het zorgkantoor (verantwoordelijk: Zorgaanbieder);
- Uiterlijk 25 augustus 2023: Declaratietotalen gedeeld met zorgaanbieder (verantwoordelijk: Zorgkantoor);
- 8 september 2023: Uiterlijk indiendatum van aanvullende afspraken + declaraties (verantwoordelijk: Zorgaanbieder);
- 22 september 2023: Herschikkingsafspraak 2023 toegezonden (verantwoordelijk: Zorgkantoor);
- Vanaf 22 september 2023: Start invullen formulier NZa-portaal (verantwoordelijk: Zorgaanbieder);
- 15 oktober 2023: Uiterlijke inzenddatum formulier NZa-portaal (verantwoordelijk: Zorgaanbieder);
- 31 oktober 2023: Tweezijdig indienen formulier herschikking 2023 (verantwoordelijk: Zorgkantoor).
Declaratiestand 14 augustus
Voor het vaststellen van de herschikking worden de declaratiestanden van 14 augustus 2023 over de productietotalen t/m juni 2023 gebruikt als vertrekpunt; hierna worden de declaraties niet meer geüpdatet en kunt u eventuele aanvullingen en mutaties doorgeven via het toegezonden format. Dit dient uiterlijk op 8 september 2023 bij ons binnen te zijn.
Hieronder vindt u aanvullende informatie aangaande de Herschikking. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen via productiezorgkantoor@zorgenzekerheid.nl.
--
Het financieel beleid voor zorgkantoor Zorg en Zekerheid is in 2023 grotendeels opgenomen in het regionaal inkoopbeleid. Hieronder informeren wij u aanvullend over de financiering van de zorg in de Herschikking 2023.
Bij het verdelen van de beschikbare contracteerruimte hanteert het zorgkantoor de volgende uitgangspunten:
- De productieafspraak vastgelegd in de comfortbrief is gegarandeerd in de herschikking.
- De overige 10% budget en de laatste 10% van de gehonoreerde (en vastgelegde) groei- en uitbreidingsverzoeken komen in aanmerking voor de herschikking op basis van het geld-volgt-klant principe.
Door bovenstaande uitgangspunten kunnen er twee scenario’s ontstaan, namelijk:
- Scenario 1: Productieafspraak, overige 10% budget én gehonoreerde groei- en uitbreidingsverzoeken (van bestaande of nieuwe aanbieders) passen binnen de contracteerruimte.
- Scenario 2: Productieafspraak past binnen de contracteerruimte. Overige 10% en gehonoreerde groei- en uitbreidingsverzoeken niet.
In onderstaande tabel staat weergegeven hoe wij omgaan met vergoeding binnen de verschillende onderdelen van de productieafspraken:
| Scenario 1: Passend | Scenario 2: Niet passend |
1. Productieafspraak | Volledig vergoed | Volledig vergoed |
2. 10% - productieafspraak en gehonoreerde groei- en uitbreidingsverzoeken aangevuld tot 100% | Volledig vergoed | Het tekort in de contracteerruimte wordt over deze gelden verdeeld. Dit betekent dat deze productie niet volledig vergoed wordt. |
3. Groei zonder overleg met zorginkoper of niet gehonoreerd door zorginkoper | Indien middelen beschikbaar, beoordeeld o.b.v. prioriteit | Geen vergoeding |
Bij de verdeling binnen categorie 3 in het geval van Scenario 1, behoudt het zorgkantoor het recht om de realisatie van 2022 t.o.v. de herschikkingsafspraak 2022 te gebruiken als indicatie voor de verdeling. Tevens heeft in categorie 3 de MPT & VPT-groei voorrang op de intramurale ZZP-groei.
De mogelijkheid is aanwezig dat de NZa de productie, die hierboven niet mee is genomen in de herschikking, alsnog vergoedt in de nacalculatie. Wanneer er op landelijk niveau onderproductie is, worden deze resterende gelden ingezet om de overproductie alsnog (gedeeltelijk) te vergoeden. Het zorgkantoor heeft geen invloed op de vaststelling dan wel herverdeling van deze resterende gelden.