Wat is een pgb?

Op deze pagina leest u wat een Persoonsgebonden budget is en aan welke voorwaarden u moet voldoen om een pgb aan te kunnen vragen.

 

Pgb staat voor persoonsgebonden budget. Het pgb is een geldbedrag waarmee u zelf zorg inkoopt. Als u een pgb toegekend heeft gekregen, dan kiest u zelf van wie u zorg ontvangt, en u maakt hier afspraken over. U heeft de regie. Met een pgb hebt u ook veel verantwoordelijkheden. Zo moet u aantonen dat u zelf uw zorg kunt regelen, en u moet laten zien hoe u uw pgb besteedt. Hiervoor houdt u een uitgebreide administratie bij. Ook zorgt u ervoor dat uw zorgverleners via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaald worden. Het kan zijn dat u een wettelijk vertegenwoordiger heeft en dat hij/zij dit voor u regelt. Binnen de Wlz mag ook een gewaarborgde hulp dit voor u regelen.

Handreiking voor toetsing op pgb-vaardigheid

Welke kennis en vaardigheden heeft u nodig om als budgethouder, vertegenwoordiger of gewaarborgde hulp te kunnen werken met een persoonsgebonden budget? Op de website van Per Saldo kunt u de de handreiking voor toetsing op pgb-vaardigheid raadplegen.

Per Saldo

Per Saldo is de belangenvereniging voor mensen met een pgb uit alle zorgwetten. Zij helpen u met persoonlijk advies, juridische dienstverlening, cursussen en voorlichting. Meer over Per Saldo leest u op hun website. Op deze website is ook een pgb test te vinden. Wellicht helpt de test u om erachter te komen of een pgb bij u past.

 

Heeft u vragen?

Contact met het zorgkantoor