De Binnenvest

Website Direct bemiddelen Direct bemiddelen

Bij De Binnenvest gaan we er vanuit dat jij de regie (weer) krijgt over je leven.

Bij De Binnenvest bieden we naast opvang ook verblijf. Daarbij kun je denken aan begeleid-wonenplekken (RIBW) en het Sociaal Pension. Ook hebben we een beperkt aantal zogenaamde ‘bijzondere woonvormen’ voor cliënten die niet kunnen aarden in een instelling of zelfstandige woonvoorziening.

Beschermd wonen in de wijk

De Binnenvest heeft meerdere beschermde woonvormen in de wijk. Hier deel je met andere cliënten een RIBW-woning. Iedere bewoner heeft een eigen kamer. Keuken, badkamer en toilet worden gedeeld. Met je persoonlijk begeleider heb je contact, je woonmaatschappelijk werker houdt overzicht over je dossier en regelt contact met andere hulporganisaties. Daarnaast is er vanuit De Binnenvest een verantwoordelijke voor het huis die het wonen van de groep begeleidt.

Sociaal Pension

Het Sociaal Pension is bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn op eigen kracht te wonen in de samenleving. In dit pand aan het Morspad in Leiden zijn 28 wooneenheden. Iedere bewoner heeft een eigen woonruimte met een eigen keuken, badkamer en toilet. Je hebt een beschermd-wonen-indicatie nodig om hier te kunnen verblijven.

Het Sociaal Pension is een beschermde woonvorm met 24 uurs-toezicht. De bewoners worden ondersteund en begeleid in hun dagelijks wonen en leven, bijvoorbeeld bij hun persoonlijke verzorging. De ondersteuning is gericht op het bevorderen en herstellen van zelfredzaamheid en participatie, of op stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld (inclusief verslaving).

Bijzondere woonvormen

Bijzondere woonvormen is een kleine, unieke afdeling van De Binnenvest. Deze biedt woonbegeleiding aan cliënten die enerzijds intensieve begeleiding krijgen en anderzijds op een passende woonlocatie wonen. Het laatste is maatwerk en kan ook in een niet-gewone woning. Zo hebben wij bijvoorbeeld containerwoningen in de regio waar cliënten in een prikkelarme omgeving wonen. Om in aanmerking te komen heb je als cliënt intensieve begeleiding nodig en is het aantoonbaar lastig voor je om in een instelling of woning te kunnen wonen.

Volledig pakket thuis

Volledig pakket thuis is een begeleidingsvorm waar je intensieve begeleiding in je eigen huis kunt krijgen. Je hebt een indicatie nodig van de gemeente Leiden. Het voordeel is dat je niet naar een instelling hoeft, maar in je eigen huis de hulpverlening krijgt.

Wat gebeurt er als ik me aanmeld?

Zo gaat het als je bij ons aanklopt: 
Je meldt je aan. Dat kun je doen door te bellen of gewoon bij ons binnen te lopen op een van onze locaties in Leiden, Alphen aan den Rijn, Katwijk en de Duin- en Bollenstreek. Samen checken we of je een binding met deze regio hebt en een legale verblijfsstatus. Ook checken we of je een beschikking of indicatie hebt. 
Vervolgens heb je een gesprek met een medewerker van De Binnenvest. In dat gesprek kijken jullie waarbij je precies hulp nodig hebt. Ook vragen we hoe zelfredzaam je bent. 
Er is maar één doel van dit gesprek: de beste manier vinden die jou kan helpen. Ben je op je plek bij De Binnenvest? Of brengen we je in contact met een andere organisatie die gespecialiseerd is in jouw hulpvraag? Overigens: ben je acuut dakloos? Dan bieden we je de eerste nacht in ieder geval een slaapplek. 
Als we samen aan de slag gaan krijg je een persoonlijke woonmaatschappelijk werker. Ook ga je deelnemen aan de Back On Trackgroep. Daarin werk je samen met anderen aan het op orde krijgen van de eerste praktische zaken. Je stelt een actieplan op, waarbij je woonmaatschappelijk werker je helpt. 
Je werkt aan de hand van je actieplan naar je hersteldoelen toe. Je woonmaatschappelijk werker begeleidt je daarbij. Ook is het mogelijk dat ook een groepswerker je helpt bij meer praktische zaken.

Wat is jullie manier van werken (methodiek)?

Bij De Binnenvest gaan we er vanuit dat jij de regie (weer) krijgt over je leven. Dat is dan ook de kern van de methodiek Krachtwerk waarmee we werken. Het betekent onder meer dat we werken aan doelen die voor jou belangrijk zijn. Door onze lange ervaring weten we inmiddels dat mensen die dakloos zijn weer kunnen herstellen en een nieuw leven kunnen starten met eigen huisvesting. Je kunt dus echt herstellen van deze periode in je leven. Dit lukt als we samen met jou werken aan door jou gestelde doelen (en dat mogen ook andere doelen zijn dan huisvesting). Samenwerking is belangrijk en we zullen dus goed met je afstemmen wat voor jou werkt. 
Met je begeleider praat je over waar je goed in bent of was. Dit leggen jullie samen vast in de krachteninventarisatie. Als je goed weet wat je krachten zijn, kun je deze straks inzetten om te bereiken wat je wilt. In een actieplan leggen jullie vast waar jij en je begeleider aan werken en wie wat doet. Het actieplan is een concreet en praktisch plan. Op deze manier werken jullie samen aan jouw herstel.

De zes principes van Krachtwerk zijn:

  1. Iedereen kan herstellen, het leven weer oppakken en veranderen 
    De Binnenvest gaat ervan uit dat iedereen kan herstellen. Hoe het nu ook met je gaat, er is altijd hoop.
  2. We gaan samen op zoek naar je krachten 
    We kijken vooral naar je krachten, in plaats van je problemen. We kijken hoe we deze krachten kunnen inzetten om te bereiken wat jij wilt.
  3. Jij hebt de regie over de begeleiding 
    Niet de hulpverlener bepaalt waaraan gewerkt gaat worden, maar jij! We proberen erachter te komen wat je echt wilt, wat je passie is, waar je echt voor wilt gaan.
  4. Een goede samenwerking tussen jou en je begeleider is essentieel 
    We hebben elkaar nodig en gaan er samen voor staan. Samen kijken we wat de eerste stap in de richting van jouw doel kan zijn.
  5. We werken in de omgeving die jij kent 
    We spreken zoveel mogelijk af op een plaats waar jij je thuis voelt, in plaats van op kantoor.
  6. De samenleving is rijk aan hulpbronnen 
    We maken gebruik van de mogelijkheden in je omgeving, zoals je buren, kennissen, vrienden en familie.
Ik zoek zorg voor
Lichamelijke handicap, Verstandelijke handicap, Ouderenzorg en dementie
Aanwezigheid van
Lift, Tuin, Gezamelijke ruimte
Ligging
In een dorp- of stadscentrum, In een woonwijk
Profilering instelling
Voor ouderen, Voor volwassenen

De informatie op deze pagina wordt aangeleverd door de zorgaanbieder zelf.

ZorgkaartNederland