Combinatie Zorg in natura en pgb

Wat houdt combinatie Zorg in natura (ZIN) en pgb in?

U wilt een deel van uw zorg zelf regelen, maar een ander deel liever door het zorgkantoor laten regelen? U kunt Zorg in natura (Zin) combineren met het persoonsgebonden budget (pgb)

U als Wlz-cliënt krijgt met een Wlz-indicatie 100% budget. U mag zelf weten hoe u dit verzilveren. Dit kan door in een instelling te wonen of door thuis te blijven. Kiest u voor het laatste, dan bestaan er twee leveringsvormen: Zin of pgb, maar ook een combinatie is mogelijk. Een combinatie wordt vaak gedaan omdat Wlz-cliënten dan voor specifieke zorg kunnen richten tot eigen gekozen zorgverleners, die u inkoopt met het pgb en daar eigen afspraken mee kunt maken. Voorbeelden zijn: een verpleegkundige ZZP’er die in de buurt woont en/of een eigen vertrouwde huishoudelijk hulp die al jaren komt.

Vaak wordt voor Zin ernaast gekozen omdat de kwaliteit daarvan over het algemeen beter is. Bij Zin heeft een zorgaanbieder een contract met het zorgkantoor en moet zich aan veel afspraken houden, en over deze afspraken wordt verantwoording afgedragen. 

Voorwaarden

Een combinatie van een Zin en pgb is niet mogelijk als u een indicatie voor de zorgprofielen 9B VV, 3 LVG, 4 LVG, 5 LVG, 1 SGLVG, 5 GGZ W of GGZ B heeft. 

Berekenen invloed op het pgb

De klantbegeleiders van het zorgkantoor bekijken samen met u de situatie en rekenen uit wat precies de invloed is op het pgb als de zorg deels in Zin wordt geleverd. De zorgaanbieder levert een rekenmodule aan, waarin zij precies aangeven wat zij leveren tegen welk tarief.

Mocht u geïnteresseerd zijn in combi Zin-pgb, dan kunt u contact opnemen met de klantbegeleiders via 071-582 58 88 of klantadvies.wlz@zorgenzekerheid.nl. De afdeling klantadvies is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Raadpleeg ook de pagina 4 van de folder 'Zelf uw zorg inkopen in 6 stappen' (pdf)  voor voorbeelden.