Hoofdmenu Logo of Zorgkantoor Zorg en Zekerheid

Nieuwe CO2 reductietool voor Wlz aanbieders

Sinds kort hebben we bij Zorg en Zekerheid een programmaleider Duurzaamheid. Dit betekent dat u veel meer van Zorg en Zekerheid kunt verwachten op het gebied van informatievoorziening over duurzaamheid en de uitvoering van de Greendeal zorg. Hebben jullie ook iemand aangesteld die zich bezighoudt met het verduurzamen van de zorg, stuur dit bericht dan aan diegene door zodat zij met elkaar kunnen linken.

Nieuwe Co2 Reductietool beschikbaar!

In hoeverre zijn jullie al bezig met het in kaart brengen van de verduurzamingsactiviteiten op het gebied van uitstoot en energieverbruik? De Co2 Reductietool helpt jullie hierbij en hiervan is nu een nieuwe versie opgeleverd. Jullie hebben de komende vijf maanden nog de tijd om deze in te vullen. Let op; hebben jullie hem al ingeleverd bij het EVZ, dan dien je deze te actualiseren.

In dit (nieuws)- bericht vertellen we jullie er meer over.

Wat is de CO2-reductietool ook alweer?

CO2-Reductietool Zorg is een instrument in Excel die zorgaanbieders moeten gebruiken om het effect van maatregelen op hun CO2-footprint en energieverbruik inzichtelijk te maken. Met de tool worden de kosten en effecten van verduurzaming inzichtelijk.

Voor wie is de tool en waarom?

Het invullen van de CO2 reductietool is verplicht voor alle care-instellingen, + de revalidatie instellingen van cure. Ziekenhuizen gebruiken een ander invulformat.

Alle zorgaanbieders dienen voor 1 januari 2024 een CO2 Routekaart in te leveren bij het EVZ (Expertise centrum zorg). Dit is een landelijk afgesproken verzamelpunt. Zorgaanbieders hebben de CO2 Routekaart voor verschillende dingen nodig. Als Informatieplicht, voor de EED (Energiebesparings- rapportageplicht/ Energie-Audit), ter info voor de brancheorganisatie en bij ons, de zorgverzekeraars/zorgkantoren als gespreksonderwerp bij de inkoopgesprekken.

De belangrijkste wijzigingen in de tool:

• De nieuwe Erkende Maatregelen zijn in de tool verwerkt

• Maatregelen kunnen nu worden toegekend aan de verhuurder

• Nieuwe prestatie-indicatoren waaronder de WEii, ter vervanging van het percentage CO2-reductie

• CO2-emissies van de bouw van nieuwbouw worden meegenomen

• Kosten en berekeningen zijn geactualiseerd

• De vormgeving is opgefrist en de tool is gebruiksvriendelijker geworden

Lees het nieuwsbericht met toelichting op alle wijzigingen en een link om de nieuwe versie te zien.

Bekijk deze webinar voor een rondleiding door de vernieuwde tool en uitleg hoe een aanbieder deze kan inzetten voor de Informatieplicht en EED.

Heeft u vragen over het werken met de nieuwe versie? Elke twee weken is er een online Vragenuurtje bij het EVZ waar u aan kunt deelnemen.

Hieronder een voorbeeld van het nieuwe dashboard.

Let op; heeft u de tool al ingevuld? Dan dienen jullie hem te actualiseren! Er wordt uitleg gegeven hoe je dat makkelijk kunt doen met het kopiëren van de gegevens.

CO2 reductietool