Plannen voor voldoende capaciteit verpleegzorg in 2025

Zorgkantoren hebben gezamelijk in beeld gebracht hoeveel extra verpleegzorgplekken kunnen worden gecreëerd.

Publicatiedatum 01.01.2022

Verdubbeling aantal ouderen

Vrijwel alle regio’s in Nederland krijgen in de komende 20 jaar te maken met een verdubbeling van het aantal ouderen. Ook de zwaarte van de benodigde verpleegzorg neemt toe. Het is voor zorgkantoren nu al uitdagend om voor alle ouderen die zorg nodig hebben een geschikte plek te vinden. Regio’s hebben daarnaast specifieke opgaven door bijvoorbeeld verschillen in samenstelling van de bevolking. Deze uitdaging is in beeld gebracht in de regiomonitors 2021.

Lees meer over deze uitdaging op de website van Zorgverzekeraars Nederland.

Plannen voor voldoende capaciteit verpleegzorg in 2025

Voor alle regio’s in Nederland is nu duidelijk hoeveel extra verpleegzorgplekken kunnen worden gecreëerd in bijvoorbeeld kleinschalige woonzorgvormen en verpleeghuizen. Het gaat in totaal om 22.394 plekken waarmee in 2025 aan de vraag naar verpleegzorg kan worden voldaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van alle plannen van zorgaanbieders door de zorgkantoren in hun regio’s.

De regiomonitors van alle zorgkantoren kunt u terugvinden op de website van Zorgverzekeraars Nederland. De regiomonitors voor de zorgkantoorregio's Amstelland en de Meerlanden & Zuid Holland Noord vind u op deze pagina.