Zorginstelling voor ouderen

Ouderen die langdurige zorg nodig hebben, kunnen vaak niet meer thuis blijven wonen. Voor deze ouderen biedt wonen in een zorginstelling wellicht een oplossing. In een zorginstelling krijgen de ouderen alle zorg en begeleiding die ze nodig hebben: van persoonlijke verzorging tot dagbesteding. Bent u op zoek naar een geschikte zorginstelling voor ouderen in de regio Zuid-Holland Noord of Amstelland & de Meerlanden? Dan bent u bij ons zorgkantoor aan het juiste adres. Op deze pagina vindt u alle informatie over zorginstellingen voor ouderen.

Geschikte instellingen voor ouderen zoeken

Welke zorginstellingen voor ouderen zijn er in mijn buurt? En welke instelling past het beste bij mij? Dat zijn vragen die waarschijnlijk te boven schieten als u op zoek gaat naar een zorginstelling voor ouderen. Aan de hand van onze zorgzoeker kunt op zoek gaan naar geschikte zorginstellingen. Binnen de zorgzoeker vindt u handige zoekfilters waarmee u doelgericht op zoek kunt gaan naar instellingen voor ouderen.

Kan ik terecht in een zorginstelling voor ouderen?

Ouderen hebben recht op zorg in een instelling indien zij beschikken over een Wlz-indicatie. Deze indicatie wordt gegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) indien iemand intensieve zorg of toezicht nodig heeft. Ook bekijkt het CIZ of de thuissituatie het toelaat om thuis te blijven wonen. Wanneer thuis wonen geen optie meer is, biedt wonen in een zorginstelling een oplossing. Beschikt u (nog) niet over een Wlz-indicatie? Volg dan dit stappenplan voor het aanvragen van een Wlz-indicatie.

Welke zorg ontvangen ouderen in een instelling?

Volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) hebben ouderen in een instelling recht op de volgende vormen van zorg: 

  • Verblijf: in een zorginstelling krijgen ouderen de benodigde zorg, inclusief maaltijden, huishoudelijke hulp en uitstapjes. 

  • Persoonlijke verzorging en verpleging: onder andere hulp bij aankleden en wassen.

  • Individuele begeleiding: om zelfredzaamheid te stimuleren, biedt uw zorgverlener hulp om zoveel mogelijk handelingen zelfstandig te verrichten. 

  • Medische zorg: bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, tandarts, fysiotherapeut of psycholoog. 

  • Dagbesteding: denk aan zinvolle dagbesteding in een activiteitencentrum, vrijwilligerswerk of lichamelijke beweging. 

  • Vervoer naar de plek van behandeling: zoals de rit naar de dagbesteding.

  • Hulpmiddelen: denk aan een rolstoel of medicijnen. 

Wilt u meer weten over instellingen voor ouderen?

Bij zorgkantoor Zorg en Zekerheid kunt u terecht met al uw vragen over langdurige zorg, waaronder zorg in een instelling, thuiszorg en persoonsgebonden budget. Twijfelt u nog over welke vorm van zorg het beste bij u past? Maak dan gebruik van de keuzehulp

Stel uw vragen over zorginstellingen voor ouderen

Voor al uw vragen omtrent zorginstellingen voor ouderen kunt u terecht bij onze specialisten. Zij zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.

Neem contact op