Zorgkantoor Zorg en Zekerheid regelt langdurige zorg in de regio’s Zuid-Holland Noord en Amstelland en de Meerlanden. Het is belangrijk dat u het zorgkantoor weet te vinden. Zo kunnen we u goed helpen met de uitvoering van uw Wlz-zorg. We hechten waarde aan een persoonlijke benadering en een transparante manier van werken. U leert op deze pagina’s het Zorgkantoor Zorg en Zekerheid beter kennen.
De afdelingen van het zorgkantoor hebben elk verschillende taken in de uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz). U leest hier met welke afdelingen u te maken kunt krijgen.
Afdeling Klantondersteuning
De afdeling Klantondersteuning bestaat uit drie onderdelen:
- Klantadvies
- Klantbegeleiders
- Casemanagers
Als u vragen heeft over zorg in natura (ZIN), neem dan contact op met onze klantadviseurs. Zij geven u antwoord op al uw vragen over de Wlz. Denk aan vragen als:
- Hoe vind ik de passende zorgaanbieder? Hoe kan ik vervangende zorg krijgen terwijl ik wacht op plaatsing in een zorginstelling? Hoe kan ik overstappen naar een andere zorgaanbieder?
Als u vragen heeft over een persoonsgebonden budget (pgb), dan stelt u deze aan onze klantbegeleiders. Denk daarbij aan vragen als:
- Is een pgb iets voor mij? Hoe vraag ik een pgb aan? Welke zorg kan ik inkopen? Kan ik een pgb omzetten naar zorg in natura of omgekeerd?
Als u vragen heeft over complexe casuïstiek en meerzorg aanvragen, dan stelt u deze aan onze casemanagers. Denk daarbij aan onderwerpen als:
- Complexe casuïstiek, meerzorg aanvragen (ZIN-pgb), deelname overleggen met de regio en bezoeken van zorginstelling samen met de zorginkopers.
Afdeling Care
De afdeling Care bestaat uit:
- Zorginkopers
- Beleidsmedewerkers
De zorginkopers van het zorgkantoor maken jaarlijks afspraken met zorgaanbieders in uw regio. In contracten leggen ze afspraken vast over de aard, de omvang, de prijs en de kwaliteit van de zorg. Jaarlijks controleert de afdeling of deze afspraken ook nagekomen zijn. U leest hier meer over het inkopen van zorg. Ook bekijkt die afdeling hoe het zorgaanbod beter op de zorgvraag afgestemd kan worden en beheren zij de financiële middelen. Verder zijn de beleidsmedewerkers verantwoordelijk voor het verzamelen van landelijke en regionale vraagstukken en maken een koppeling naar beleidskaders.
Overige functies
De overige functies bestaat uit:
- Business Proces Management (BPM)
- Functioneel beheer (iWlz)
- Proces control
Business Proces Management stelt volgens landelijke kaders en adviezen de (interne) processen op. Tevens wordt zorg gedragen voor het iWlz-berichtenverkeer en andere ICT-gerelateerde zaken. Als laatste zorgt proces control voor de verantwoording en risicoanalyse.
Klachtencommissie Wlz
Deze twee afdelingen handelen klachten af:
- Afdeling juridische zaken
- Klachtenafdeling
Lees ook wat u moet doen wanneer u niet tevreden bent.
Materiële- en kwaliteitscontrole (M&KC)
Is de zorg die gedeclareerd is daadwerkelijk geleverd en zo ja, was dit gepast? Dit is de vraag waar het team Materiële en Kwaliteitscontrole zich voornamelijk mee bezig houdt. Het team doet dit door middel van controles.
Een controle is een onderzoek waarbij het team nagaat of de door de zorgaanbieder in rekening gebrachte zorg is geleverd en of die zorg het meest passend was gezien de gezondheidstoestand van de patiënt. Daarnaast kan ook onderzocht worden of de zorg die geleverd is, voldeed aan de afgesproken kwaliteitseisen.
De afdeling M&KC is constant bezig met patronen te herkennen in de data die het zorgkantoor tot haar beschikking heeft. Indien noodzakelijk wordt zorgaanbieders verzocht nadere informatie te verschaffen. Wanneer de uitkomsten van de eigen analyses en/of de door zorgaanbieders aangeleverde verklaringen onvoldoende zekerheid verschaffen, kan er meer aanvullende informatie opgevraagd worden bij de zorgaanbieders.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, brancheverenigingen van zorgaanbieders en zorgkantoren willen meer aandacht voor continue verbetering van de kwaliteit van geleverde zorg en ondersteuning aan cliënten van het zorgkantoor. Door onze controles dragen wij bij aan deze missie, door erop toe te zien dat er niet te veel kosten gemaakt worden aan niet daadwerkelijk of terecht geleverde zorg. Zo worden er geen overbodige kosten gemaakt, waardoor er meer ruimte is om de algemene gelden te besteden aan zinnige en kwalitatief hoogwaardige en of innovatieve zorg.
Voor vragen kan er altijd contact opgenomen worden met het M&KC door een mail te sturen naar materielecontrole@zorgenzekerheid.nl.
Controleplan M&KC
Het team M&KC publiceert 1 a 2 keer per jaar het controleplan Wlz. Raadpleeg het controleplan Wlz op de website van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, onder het kopje Materiële controle.