Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur. Afdeling Klantondersteuning is bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur.

Adres

Zorgkantoor Zorg en Zekerheid
Haagse Schouwweg 12
2332 KG Leiden

Route via Google Maps

Wij staan voor u klaar

Thumbnail Safoera

Safoera

Klantadviseur

Thumbnail Karin

Karin

Klantadviseur

Thumbnail Lieneke

Lieneke

Klantadviseur

Thumbnail Rina

Rina

Klantadviseur

Thumbnail Wout

Wout

Klantadviseur

Thumbnail Fenna

Fenna

Klantadviseur

Meerzorg

Heeft uw cliënt meer zorg nodig dan waar het zorgprofiel in voorziet? Wanneer en hoe kunt u meerzorg voor uw cliënt aanvragen? U leest het hier.

Wanneer komt uw cliënt in aanmerking voor meerzorg?

Meerzorg is bedoeld voor cliënten die meer zorg nodig hebben dan waar zij op grond van hun zorgprofiel recht op hebben. U kunt dan als zorgaanbieder meerzorg voor uw cliënt aanvragen. De volledige regeling meerzorg staat in het Voorschrift zorgtoewijzing 2020 (bijlage i). De regeling is van toepassing voor de sectoren Gehandicaptenzorg (GZ), Verpleging en Verzorging (VV) en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Heeft uw cliënt meer zorg nodig dan past binnen zijn zorgprofiel? Een aanvraag voor meerzorg is mogelijk als:

 • de zorgvraag van uw cliënt 25% hoger ligt dan waarin zijn zorgprofiel voorziet;

 • de zorg niet (gedeeltelijk) overgenomen kan worden door bijvoorbeeld partner of familie;

 • de cliënt een indicatie heeft voor een van de volgende zorgprofielen:

  • ZZP 5, 7 & 8 VG

  • ZZP 5, 6 & 7 LG

  • ZZP 3 & 5 ZG

  • ZZP 4 & 5 LVG

  • ZZP SGLVG

  • ZZP 7 & 8 VV

  • GGZ-B 6 & 7

Zijn al deze voorwaarden op uw cliënt van toepassing? Dan kunt u extra zorg voor uw cliënt aanvragen. 

Wilt u onderzoeken of uw cliënt in aanmerking komt voor meerzorg? Dan kunt u de rekenhulp gebruiken. U vindt de rekenhulp bij de downloads onder aan deze pagina.

Hoe vraagt u meerzorg aan?

Voor het aanvragen van meerzorg voor cliënten die intramuraal verblijven en voor cliënten met een Volledig Pakket Thuis (VPT) kunt u meerzorg aanvragen via het Meerzorg Sjabloon 2021 en de bijbehorende vragenlijst en rekenhulp. Het is mogelijk om een individuele aanvraag te doen of een aanvraag voor groepsmeerzorg. 

Voor het aanvragen van meerzorg voor cliënten met een modulair pakket thuis gebruikt u het adviesformulier en de rekenmodule. Vul daarbij ook het tabblad ‘Meerzorgonderbouwing’ in.

Voor cliënten die zorg inkopen middels een persoonsgebonden budget (pgb) geldt een andere aanvraagprocedure. Zij kunnen hierover contact opnemen met het zorgkantoor.

De aanvraag dient u in via het VECOZO-notitieverkeer. Wij nemen uw aanvraag alleen in behandeling als alle verplichte velden en tabbladen zijn ingevuld en verstuurd. Dus ook de vragenlijst en rekenhulp. Wij beoordelen uw aanvraag binnen 6 weken. U ontvangt dan van ons een beschikking via het VECOZO-notitieverkeer met daarin ons oordeel.

Declareren Meerzorg

U kunt de meerzorg pas declareren nadat u een positief besluit van ons heeft ontvangen. De meerzorg kan gedeclareerd worden via de prestatie ZMZ01. Zodra u meerzorg declareert, vervallen alle andere toeslagen.