Wie mag ik uit mijn pgb betalen?

Wilt u met uw persoonsgebonden budget (pgb) zorg inkopen? Dan is het belangrijk dat u weet wie u uit uw pgb mag betalen. U leest het op deze pagina.

Zelf uw zorgverlener(s) kiezen

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kiest u zelf uw zorgverlener(s). Zorgverleners met de juiste opleiding en/of ervaring, maar vooral zorgverleners die bij u passen. Dat kunnen bijvoorbeeld bekenden zijn, zoals uw partner, uw dochter of zoon, of andere familie, maar ook vrienden of mensen uit de buurt. Of mensen die hebben gereageerd op een advertentie die u hebt geplaatst op internet of bijvoorbeeld in de plaatselijke krant. U kunt ook kiezen voor een professionele zorgverlener, bijvoorbeeld een ZZP-er in de zorg of een (particuliere) instelling. Per Saldo (belangenvereniging voor mensen met een pgb) heeft een hulpgids waar u eventueel naar een zorgverlener kunt zoeken. Het is belangrijk te weten dat u bij pgb altijd zelf op zoek moet gaan naar een zorgverlener. Wij kunnen als zorgkantoor daarin niet bemiddelen.

Wat doet u als u een zorgverlener heeft gevonden?

Als u een zorgverlener hebt gevonden die u uit uw pgb wilt betalen, dan moet u hiervoor een aanvraag doen bij het zorgkantoor. Dit doet u door een zorgovereenkomst en zorgbeschrijving met de zorgverlener op te stellen en ter beoordeling naar het zorgkantoor te sturen. Hoe u dit doet leest u op de volgende pagina.

Wat als u geen zorgverlener kunt vinden?

Als u geen geschikte zorgverlener kunt vinden, dan kunnen wij als zorgkantoor wel altijd bemiddelen naar zorg in natura. Dan bemiddelen wij u naar een professionele zorgaanbieder waarmee wij een contract hebben. Als u zorg in natura afneemt, dan vragen wij de kosten van de zorg op bij de zorgaanbieder die de zorg in natura biedt, en verlagen wij uw pgb. Dit doen wij natuurlijk alleen als u nog pgb wilt behouden om (een) andere zorgverlener(s) uit het pgb te betalen waarmee wij geen contract hebben. Als u uw pgb (gedeeltelijk) wilt omzetten naar zorg in natura, dan ontvangen wij graag een ingevuld omzettingsformulier van u. U leest hier meer over op de volgende pagina.